Počas osláv stého výročia bol v priestoroch klubu odhalený nový totem, na ktorom môžete nájsť niekoľko symbolov. Čo tieto symboly znamenajú a ako súvisia s Dunajčíkom?

Bolo to niekedy na prelome 19. a 20. storočia, kedy sa vo svete začalo formovať nové hnutie, ktoré zásadne ovplyvnilo výchovu mládeže.

Toto hnutie, známe ako Woodcraft Indians, Woodcraft League, alebo u nás Liga Lesnej Múdrosti, zohrali kľúčovú úlohu v posilnení vzťahu ľudí k prírode, v rozvoji osobnej disciplíny a výchove hodnotových systémov.

Jej zakladateľom bol Ernest Thompson Seton. Spisovateľ, prírodovedec a umelec, hlboko fascinovaný prírodou a spôsobom života pôvodných obyvateľov Severnej Ameriky. Liga Lesnej Múdrosti sa zameriavala na výchovu prostredníctvom života v prírode, kde si deti a mladí ľudia osvojovali zručnosti ako základy prežitia v divočine, táborenie, prvú pomoc, stopovanie, rybolov. Hnutie podporovalo rozvoj osobnosti a zodpovednosti, ako aj rešpektovanie životného prostredia a vzťah k pôvodným kultúram.

Setonova Liga Lesnej Múdrosti mala veľký úspech a jej princípy sa začali šíriť do ďalších krajín, vrátane Európy. Hnutie sa stalo inšpiráciou pre ďalších reformátorov, ktorí hľadali spôsoby, ako zlepšiť výchovu mládeže.

liga lesnej mudrosti

Symbol tohto hnutia je biely kruhový štít s modrými rohmi a na toteme je to spodný symbol.

Jedným z tých, na ktorých Setonove myšlienky hlboko zapôsobili, bol britský generál Robert Baden-Powell. Pôvodne napísal knihu “Aids to Scouting” - Rady pre skauting - pre vojenských prieskumníkov. Táto kniha sa stala populárnou medzi učiteľmi a mládežou a to ho motivovalo k úprave jej obsahu pre mladých ľudí. V roku 1908 Baden-Powell publikoval knihu "Scouting for Boys” - Skauting pre chlapcov, ktorá sa stala základným textom pre skautské hnutie a výrazne prispela k jeho rýchlemu rozšíreniu po celom svete. V roku 1907 Baden-Powell zorganizoval prvý skautský tábor, kde otestoval svoje výchovné metódy, ktoré boli čiastočne inšpirované Setonovou filozofiou. Táto udalosť sa často považuje za zrod moderného skautingu.

Napriek tomu, že Seton a Baden-Powell zdieľali mnoho spoločných myšlienok, ich prístupy sa v niektorých oblastiach líšili.

Seton kládol veľký dôraz na učenie sa z kultúry pôvodných obyvateľov Severnej Ameriky, ich duchovné hodnoty a hlboký vzťah k prírode. Jeho hnutie Woodcraft bolo menej formálne a viac zamerané na individuálny rozvoj a slobodu členov. Práve tu má jeden zo svojich koreňov aj trampské hnutie, ktorému vo svete dominuje Československá komunita.

Na druhej strane, Baden-Powell vytvoril skauting ako štruktúrovanejšie a organizovanejšie hnutie, ktoré malo jasné pravidlá, hierarchiu a uniformitu. Skauting bol navrhnutý tak, aby slúžil ako nástroj pre výchovu mládeže v rámci širšej spoločnosti, kde sa zdôrazňovalo vlastenectvo, disciplína a príprava na občiansky život.

Napriek týmto rozdielom Seton naďalej podporoval Baden-Powella a jeho skautské hnutie. Dokonca sa stal prvým náčelníkom organizácie Boy Scouts of America, kde prispel k formovaniu amerického skautingu svojimi skúsenosťami a filozofiou. Neskôr Seton opustil Boy Scouts of America a vrátil sa k rozvíjaniu svojho pôvodného hnutia Woodcraft - Ligy lesnej múdrosti. Jedným z najzaujímavejších rozšírení skautského hnutia bolo vytvorenie *vodného skautingu* (Sea Scouting), ktorý vznikol skoro po jeho založení. Prvé zmienky o vodných skautoch pochádzajú z Veľkej Británie z obdobia okolo roku 1910, v roku 1912 založil Baden-Powell oficiálnu vetvu vodných skautov pod vedením Warringtona Bada.

Vodný skauting kombinoval tradičné skautské hodnoty - disciplína, tímová práca a láska k prírode, s dobrodružstvom na vode.

A práve 2. oddiel vodných skautov, skupina 10 chlapcov, sa 22. augusta 1924 zišla v hostinci u Krásov.

Symbolom vodných skautov bola v tom čase skautská ľalia situovaná na kotve a na toteme ho môžete vidieť nad symbolom Ligy lesnej múdrosti.

A tak, ako to môžeme čítať v našich kronikách, založili Dunajčík, ktorý oslávil 100 rokov existencie.

Práve tento príbeh môžete čítať na našom toteme a vidieť spolu so symbolmi Dunaja - sumcom a bobríkom. A samozrejme Dunajčíkom, ktorý hrdo nesie symbol nášho klubu - čajku, ktorú my pochopiteľne voláme racek.

Ak si pamätáte, na začiatku tohto rozprávania som spomenul trampské hnutie. Práve o kmeň na tento totem sa ukrátili kamaráti z Trampských osád Ivanských z Ivanky pri Dunaji a posunuli nám ho.

Konkrétne ich dlhoročný šerif - Pivčo. Pre mňa ďalšia pekná symbolika stretu pôvodných myšlienok v čase.

Verím, že tento kus lipy neostane iba pripomienkou nášho krásneho výročia, ale bude tak trochu aj pripomienkou hodnôt, na ktorých náš klub vznikol, vyrástol a vďaka ktorým prežil. Tiež verím, že bude znova úspešne prežívať ťažké aj pekné časy, konflikty, zmierenia a nakoniec ostanú čisté priateľstvá.

Ostatne, na čom záleží viac?


Andrej.

Od Andrej Šaling v kategórii: Klubový život
21.09.2024